VII. Tervező tábor

2017.07.14 – 2017.07.16. Szentgotthárd

Tervezőtábor
Tervezőtábor

2017-ben hetedik alkalommal rendezzük meg a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem Tervező Táborát. A tábor idei helyszíne Szentgotthárd. A hármashatár mentén elterülő, iparilag fejlett város minden napjainak meghatározója és különlegessége a 25 éve indított OPEL gyár. Egy gyáróriás, amely épít a település ipari hagyományaira, bevonzott más gyártókat, szolgáltatókat, de amely lassan a maga képére is formálta a várost.

Így hát, adott egy iparilag fejlett, a hagyományait tisztelő, határmenti város, amely okosan élni akar és tud a lehetőségeivel. Amelyben egy friss javaslat, elképzelés, terv akár meg is valósulhat. Így adott a lehetőség is: a Tervező Táborban a csapatok által felvázolt elképzelések életre kelhetnek!

Ha nem rémiszt a földrajzi távolság, a kihívás, hogy amit alkotsz, azt érdeklődés veszi körül, ha van kedved csapatban dolgozni és közben egy jó hangulatú hetet eltölteni a Tervező Táborban és a Nyári Egyetemen, a szakmát művelők körében előadásokat hallgatni, este sörözni vagy filmeket nézni, akkor köztünk a helyed!

KASZAGYÁR

Régi terv a jelenleg még felszámolás alatt álló, egykori kaszagyári terület körüli összefüggő tömbből egy két folyó által körülhatárolt, rendezett városi alközpont kialakítása, középpontban a felhagyott, használaton kívüli ipartelep többfunkciós hasznosításával, és körülvéve azt egy kereskedelmi, szolgáltató, rekreációs és magas minőségű lakófunkciót betöltő új városrésszel. A két folyó találkozása ideális környezetet biztosít egy folyók által körülhatárolt, rendezett városközpont kialakításához, amely a mai méltatlan, pusztuló környezet helyett egy tiszta, modern, esztétikus és több városi funkciót biztosítani képes belvárossá fejleszthető. Az Önkormányzat városfejlesztési stratégiájának egyik meghatározó eleme a felhagyott, használaton kívüli ipartelep többfunkciós hasznosítása. A fejlesztés természetesen csak ütemezetten képzelhető el, így középtávon feladat: rekultiváció- földcsere, épületek elbontása, valós, reálisan alátámasztott projektek meghatározása, ezek között pedig kiemelten az „élő” ipari múzeum létrehozása a volt Kaszagyár ipartörténeti emlékeinek bemutatására. Cél: a Kaszagyár területén a védettség alá helyezett épületekben berendezni és működés közben bemutatni a Szentgotthárdon volt ipari tevékenységet: kaszagyártást (és a termékek értékesítését), selyemgyártást, és továbbiakat – a megtermelt terméket pedig árusítani. Kiváló célpontja lenne a turistáknak, az iskolai kirándulásoknak, de akár átutazó csoportokat is be lehet vele vonzani. A kaszagyári terület bejáratánál lévő terület hasznosítása is érdekes téma lehet, ennek keretében a buszvégállomás vasútállomás mellé való átköltöztetésével visszamaradó ingatlan és környezetének hasznosítása, funkcióval való megtöltése, de a kaszagyári területet határoló Rába parti sétányok kialakítása is teret engedhet a kreatív gondolatoknak.

SZASZ

Az Önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a helyi turisztikai infrastruktúra fejlesztésékre, ezek között az Alpokalja Motel és Kemping környezetének ifjúsági- és turisztikai hasznosításának lehetősége is a célok között fogalmazódik meg. A „Szentgotthárdi Alpokalja Ifjúsági és Turisztikai Szabadidőközpont” („SZASZ”) kialakításának gondolata egy többfunkciós szabadidőközpont (ökoturizmus, kerékpáros- és vízi turizmus, az aktív turizmus és rekreáció egyéb formái, ifjúsági park, interaktív bemutatóhely, szálláshely) kialakítását célozza a jelenlegi motel és kemping környezetének felújításával. Az önkormányzati tulajdonú terület a város szívében, a Rába és a Lapincs összefolyásánál, éppen a kaszagyári területtel szemben helyezkedik el, egyik felén a motellel és kempinggel, másik felén a városüzemeltető önkormányzati vállalkozás telephelyével. A terület az elképzelések szerint központja lehetne a határon átnyúló régió (Ausztria, Szlovénia, Őrség) kerékpáros- és vízi turizmusának, illetve egyéb sport- és mozgásformáknak. Ifjúsági parknak és kulturális vonatkozású szabadidő lehetőségeknek is otthont adhatna, továbbá a térség (Vendvidék, Rába völgye) természeti értékeinek (Rába élővilága, Horgászmúzeum) interaktív bemutatását is akár megvalósíthatná.

PLÉBÁNIA

A Széll Kálmán téri plébánia és környezete megújításának koncepciója is napirenden van. Ezek az épületek jelenleg nem állnak ugyan önkormányzati tulajdonban, de felújításra szorulnak, illetve a hozzá tartozó udvarral és parkkal együtt komoly funkcionális és esztétikai megújítását jelenthetnék annak a városközpontnak, amely a legrégebbi épületeket foglalja magában: a 18. századi barokk templomot, a magtárszínházat és a város központját jelentő Széll Kálmán teret.

 

További részletek és jelentkezés:

Jelentkezési lap letöltése

Facebook oldal