Tervező Tábor 3. feladata: Alkotmány utca

Alkotmány utcai belső
Alkotmány utcai belső

Az Alkotmány utcai lakótelep Sárvár egyik legértékesebb területén fekszik: a várat körülölelő történeti utcasor és a város déli szegélyét képező rekreációs területek között. A kiépült termálfürdő, a szállodák, a wellness-központ szomszédságában elterülő, a Gyöngyös patak és a Vadkert körút között fekvő csónakázó tavak és a helyi természetvédelmi oltalom alatt álló zöldterületek, sportterületek ragyogó környezetet biztosítanak a négyemeletes házakból álló, intézményekkel (részben a környező területeken) jól ellátott emberi léptékű lakótelepen élők számára.
A telep déli részén épült Nádasdy Tamás Általános Iskola remek környezetben áll.
A telep azonban nem mentes a kor egyes típushibáitól: a zöldterületbe ékelődő garázsudvarból, a parkolás megoldatlanságától, a lakók közvetlen kertkapcsolatának hiányától, a házak menti, körüli közkert túlzott nyitottságától. Az elmúlt évtizedek is elvégezték munkájukat: a házakon kívül a növényzet és a gyepfelületek, a park megújításra szorulnak.

Garázssor
Garázssor

A lakótelep és a környező városi területek, hagyományos beépítésű részek határterületei, kapcsolódásai is bizonytalanok, esetenként befejezetlenséget tükröznek. A tavaktól nyugatra, a Tizenháromváros utca mentén kisebb mezőgazdasági zárványterületek, utcakezdemények, majdnem tanyaszerű részek találhatók.
A tavak környéke természetközeli állapotot mutat, de finom, érzékeny fejlesztése, funkciógazdagítása mind a lakókat, mind az idelátogatókat szolgálhatja.

A tervező tábor részvevőinek feladata mindezen kérdésekre válaszok megfogalmazása a településtervezési szinttől (területfelhasználás, övezeti, szabályozási kérdések) a környezetalakításon és tájépítészeti megfogalmazáson keresztül egészen a funkcionális javaslatokig és az építészeti részletekig.

Liget a garázssorral
Liget a garázssorral

A tábor napjai lehetőséget nyújtanak a helyszín és a város vizsgálatára, a helyiek véleményének megismerésére, a tervezéshez szükséges vizsgálatok elkezdésére, benyomások (a hely szellemének) befogadására. Emellett az együttműködésre a Tervező Tábor másik két – építészeti és mobilitási – feladatát megoldó csapatokkal.

Témavezető: Körmendy Imre a Szent István Egyetem tanára
Jelentkezési lap letölthető innen!