Tervező Tábor 2. feladata: volt malomépület újragondolása

Magtár
Magtár, jobbra a malom

Valahol Ausztriában eredő folyó a Gyöngyös. Még Güns néven. Névadója Kőszegnek, meghatározó városszerkezeti eleme Szombathelynek, majd ideér Sárvárra, mielőtt egyesülne a Rába folyóval.
Sárváron határa a Várkerületnek, ma két eltérő városrészt választva el: a várat övező régi hangulatú utcákat, a „belvárost” és a lakótelepet. A lakótelep mögött a csónakázó tó vagy tavak, mögötte az új fürdőváros.
A Gyöngyös partján, a Malom utca kanyarulatában áll egy épület, a XVIII. századtól. Egy darabig malomként szolgált (innen az utca elnevezése), méghozzá városi tulajdonban, városi malomként. A Gyöngyös bal partján a többszintes malom épület, a túlsó oldalon a magtár állt. A legutolsó hasznos idejében, mikor szerepét átvették a nagyobb malmok, „a malomipar” egy darabig raktár volt, de mára rommá változott. Használaton kívül, bedőlt tetővel (a magtárnak már teteje sincs), gazdátlanul árválkodik vagy irritál. Ezt döntse el mindenki maga!
Oldalát az eladó tábla díszíti egy ideje. Mellette gyalogos híd. Suta kapcsolat a lakótelep és a belváros között.

Röviden így jellemezhető a tervezőtábor egyik feladatát képező helyszín.

Malom utca az Alkotány utca felé
Malom utca az Alkotmány utca felé

Amit ránk róttak a szervezők nem egyszerű tervezési feladat. A fentiekből ez kiderül. Nem egy házat kell kitalálni, ötletelni, ötletet adni. Fontos vizsgálni a helyet és a helyzetet is.
Eldöntendő kérdés: a hely, ahol a malom áll milyen városszerkezeti szereppel bír!? Kell ide ház vagy sem, vagy lehet? Vagy valami másnak kellene itt lennie a Gyöngyös partján, a lakótelep és belváros között? Mit jelent ez a folt Sárvár életében?
És ha ház kell ide, akkor…..?
Feladatunk lesz eldönteni, hogy egy ilyen állapotú épület a mai korban menthető-e vagy mentendő-e? Vagy bontandó, azaz szemét?
Vagy részben azért használható?
És adható-e neki szerep a város mai életében? Vagy kreálható ilyen szerep? És nem utolsó sorban: kapcsolható-e a tábor másik két feladatához? Hogyan?

Sok kérdés! Egy romos ház! Egy romantikus helyszín! Kalandra fel!

Témavezető: Gácsi József, építész
HA velünk tartasz, már csak a Jelentkezési lapot kell kitöltened, elküldeni, és tényleg kezdődhet a kaland!