Tervező Tábor 1. feladata: kerékpáros fejlesztés tervezése Sárváron

144841285455f40ea218788Érdekel a városi fenntartható mobilitás tervezése? Hogyan lehet kényelmes, vonzó és biztonságos feltételeket teremteni a kerékpárral közlekedők számára Sárváron?
Szánnál az életedből három napot arra, hogy Sárváron, hozzád hasonló gondolkozású és tenni akarású egyetemistákkal közösen dolgozz ezen? Már most is ehhez a területhez – urbanista, településfejlesztő, közlekedésmérnök, építész, építőmérnök, geográfus, településmérnök – kapcsolódóan végzed a tanulmányaidat? Akkor gyere el a Savaria Urbanisztikai Nyári Egyetem 6. Tervező Táborába, és dolgozz velünk közösen azon, hogy Sárváron jobb legyen a kerékpáros közlekedés!
Sokszor eszünkbe sem jut, hogy a kerékpárhoz kapcsolódó sokszínűség és számtalan előny miatt az egyik leghatékonyabb városfejlesztési eszközről beszélünk, ha kerékpárosbarát fejlesztésekről van szó. A kerékpár igen sokrétűen képes orvosolni azokat a problémákat, melyek a városainkat túlterhelő motorizációra és közlekedési igény növekedésére vezethető vissza.
A Magyar Kerékpárosklub szakembereinek előadásában és témavezetésében megismerkedhetsz az alapvető kerékpárosbarát tervezési alapelvekkel, a biciklis közlekedés rejtelmeivel. A 6. Tervező Tábor keretein belül a kerékpáros fejlesztésekről hallottakat gyakorlatba ültetve, felülvizsgáljuk Sárvár egyik fő közlekedési útvonalát. A feladat a Vasútállomás és a Sárvári Fürdő közötti útvonal kerékpárosbaráttá alakítása, a kapcsolódó utcák vizsgálatát beleértve. A Tervező Tábor feladatának megoldásával célunk, hogy bárki számára biztonságossá és vonzóvá váljon a bringázás Sárváron.
A problémát közlekedési, város- és tájépítészeti aspektusból megközelítve, a rendelkezésre álló tér újrafelosztásával oldjuk meg. A forgalomtechnikai kialakítás mellett foglalkozunk szükséges kiegészítő létesítmények kérdésével, valamint megismerkedhettek a kerékpáros közlekedés népszerűsítésének, valamint a kapcsolódó oktató-nevelő tevékenységek alapjaival. A feladatunk megoldása egy fejlesztési koncepció lesz – javasolt keresztmetszeti felosztással, forgalomtechnikai kialakítással, valamint a kapcsolódó zöldterületek rendezésével. Ezt a koncepciót mutatjuk be, és adjuk át a város vezetésének a tábort követően.
A munkánk érdekessége, hogy igyekszünk kiemelt hangsúlyt fektetni az előzmények áttekintésére, a munka közösségivé tételére. A tervezési folyamatba bevonjuk a helyi civil szervezeteket, valamint figyelembe vesszük a város településfejlesztési elképzeléseit. Emellett a Tervező Tábor másik két feladatán – egy malomépület építészeti újratervezése és egy lakótelep városépítészeti áttekintése – dolgozókkal is együttműködünk!
Ha érdekel a városi mobilitás, jelentkezz bátran! Hozd a bicajodat is, és a fürdőruhádat se hagyd otthon – asztal, ahol dolgozhatsz, kocsma, ahol beszélgetsz lesz ott is!

A témavezető: Radics Miklós közlekedésmérnök, a Magyar Kerékpárosklub munkatársa
Ha kérdésed van, írj: nagy.andrea@vasitit.hu! Ha jelentkezel, töltsd le a Jelentkezési lapot, amin minden információt megtalálsz!

A kép forrása:112press.hu (Sárvári kerékpáros rendezvény)